dimarts, 4 de desembre de 2007
>
Circs i ajuntaments firmen la pau
Els municipis es comprometen a garantir llocs cèntrics i que hi hagi aigua i llum per a companyies com el Cric o el Raluy
MARCEL BARRERA. Barcelona
El circ va fer ahir un pas important per recuperar la seva dignitat i treure's de sobre la mala imatge que arrossega. Nou mesos després de la plantada del Circ Cric de Tortell Poltrona per les enormes traves burocràtiques, ahir els presidents de les dues entitats municipalistes, el conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, i els empresaris Tortell Poltrona i Carles Raluy, van firmar un protocol que vol tancar per sempre els problemes per fer gira. Els municipis es comprometen a garantir una ubicació adequada i disposar de terrenys amb aigua, llum, desguàs i terra per a plantar la lona, mentre que els circs també es comprometen a deixar nets els terrenys complir les normatives dels municipis, evitar la publicitat enganyosa i no suspendre funcions.
+ Carles Raluy, Tortell Poltrona, Manuel Bustos, Joan Manuel Tresserras, Salvador Esteve, i Jordi Juanet, Boni; ahir durant la firma del protocol al Departament de Cultura. Foto: QUIM PUIG
Alguna cosa pot estar canviant. El protocol que ahir van firmar el presidents de la Federació de Municipis de Catalunya, Manuel Bustos, i el president de l'Associació Catalana de Municipis i Comarques, Salvador Esteve, juntament amb el conseller Tresserras i el president de l'Associació de Professionals de Circ de Catalunya (APCC), Jordi Juanet, Boni, és un intent de donar facilitats als circs que fan gires per les ciutats i pobles de Catalunya i una mena de carta de drets i deures que ara hauran de ratificar mitjançant un formulari d'adhesió tots els municipis que ho desitgin. Els que ho facin tindran algunes obligacions, com per exemple «vetllar» perquè els terrenys siguin de fàcil accés amb transport públic i cotxe i disposin, a més, dels mínims serveis, com aigua i llum. Aquesta va ser una de les principals reivindicacions de Tortell Poltrona quan es va plantar amb el seu circ, una decisió que va empènyer el Departament de Cultura a negociar el protocol que ahir es va firmar amb les entitats municipalistes.
De moment, i tot i que el Circ Cric està omplint en totes les funcions que es fan al Teatre Lliure i la gira anterior també era un èxit de públic, Poltrona no té previst sortir de nou en ruta. El que manté la flama és el Circ Raluy. Ahir, el seu director, Carles Raluy, va dir que «espera» que el protocol «doni més facilitats als circs» i que s'acabin les «dificultats» que posen alguns ajuntaments, com per exemple el de la Bisbal d'Empordà. «No vol saber res de cap circ i ens ha prohibit instal•lar-nos-hi», segons va denunciar ahir Raluy. Es dóna el cas, paradoxalment, que en aquest municipi organitzen una fira de circ. Raluy també es va referir a la «competència deslleial» que fan alguns circs i que el protocol també intenta posar fre mitjançant un codi de bones pràctiques que obliga els circs a no fer publicitat enganyosa i a complir la legislació vigent en matèria de tractament d'animals.
L'AMERICANO MARXA
Tot i el protocol, la desbandada de circs continua, i seguint els passos del Cric i del Circo Mundial, que no visita Barcelona per la prohibició d'exhibir animals salvatges, el Circo Americano, una empresa catalana amb seu a Vila-sacra, a l'Alt Empordà, ha decidit que durant el 2008 no farà gira per Catalunya com acostumava a fer els últims anys. La causa, els enormes problemes que té per exhibir animals i trobar places –terreny, en argot circense.
El protocol, que busca millorar la qualitat dels circs amb lona, també resol una de les demandes del sector. Els ajuntaments hauran de nomenar un interlocutor únic, i l'autorització per a les funcions haurà d'estar sempre «condicionada a la presentació d'un informe favorable» per part de la regidoria de Cultura. Amb aquest acord, s'haurà acabat pels circs fer el viacrucis habituals per diferents regidories. El protocol preveu la creació d'una comissió de seguiment formada per 8 persones i que es reunirà dos cops l'any. Tresserras, el primer conseller que s'ha posat a treballar seriosament amb el circ, va qualificar el protocol com el «primer pas» per normalitzar el sector. La peça clau serà el pla integral de circ, que s'havia de presentar abans de final d'any però que finalment veurà la llum el pròxim mes de gener
divendres, 28 de setembre de 2007
Dempeus
circ
«LA VEILLÉE DES ABYSSES» / MARCEL BARRERA.
Hi ha una estona molt còmica en l'espectacle en què un dels acròbates intenta seure en una cadira, tot i que mil i una dificultats porten tots els ardus intents fins al fracàs més absolut. És una seqüència de l'espectacle que es va fer al TNC com a obertura de la temporada 2007/2008 i que ben bé podria ser un número còmic al Roncalli, per exemple, un dels circs més prestigiosos d'Europa. Però el de les cadires no és un número aïllat, sinó que forma part d'un conjunt ple de ritme, amb idees originals i ben executades, i l'excel•lent tècnica que demostren els cinc artistes amb els seus flic-flacs dalt de l'escenari. Ambientat en un entorn bèl•lic, es van succeint moltes situacions ocurrents, com ara quan alguns dels artistes fan mèrits perquè un guardià obri una reixa que hi ha a l'escenari –el gir final del número fa que el públic aplaudeixi espontàniament– o quan un sofà es menja i escup els artistes. Així fins a un reguitzell de gags, tots enginyosos, divertits, contemporanis i amb un gran treball gestual de l'elenc d'artistes. L'espectacle, amb una escenografia en què gairebé tot està estripat –partitura, sofà, teló–, comença amb una gran ventada i acaba amb una gran tempesta en alta mar, i, com explica el responsable de la creació i de la posada en escena, James Thiérrée, «la història s'escapa». «Realment –explica en el programa de mà– m'hauria agradat explicar-vos unes històries..., perdó, una història..., però, malauradament, se m'escapa.» En el món del circ actual, sempre hi ha el dilema de si cal explicar històries o no, i en aquest camp els puristes i els renovadors viuen enfrontats. Un espectacle com el presentat al TNC segur que ajuda a reconciliar posicions. Multidisciplinari, amb circ, dansa i teatre gestual i visual, els vuitanta minuts que dura el muntatge, que s'acaba diumenge, passen com si res. El públic va respondre dimecres a la nit com poques vegades en un dia d'estrena. Es va aixecar de les butaques per aplaudir amb ganes i intensitat durant cinc minuts un gran treball. Una nit d'èxit.
Creació i posada en escena: James Thiérrée
Artistes: Raphaëlle Boitel, Niklas Ek, Thiago Martins, James Thiérrée, Uma Ysamat
Dia: 26 de setembre
Lloc: Teatre Nacional de Catalunya. Fins al dia 31
dimecres, 7 de novembre de 2007
>
Torna el Circ Cric
Poltrona fitxa al pallasso Leandre Ribera per a les funcions al Teatre Lliure
MARCEL BARRERA. Barcelona
Vuit mesos després de la gran plantada, torna el Circ Cric. Ho farà amb la seva lona més gran davant el Teatre Lliure només durant 17 funcions, ja que segons el pallasso Tortell Poltrona «tot i que en un any s'ha avançat més que en 25, encara s'està lluny de la solució» per tornar a sortir de gira per Catalunya. En el nou espectacle, que incorpora més dones que mai, els directors del circ, Tortell Poltrona i Montse Trias, han fet un fitxatge estel•lar: el pallasso Leandre Ribera.
Poltrona i Leandre, al centre, amb la troupe. / Foto: ROS RIBAS
«Ens agradaria sortir de gira, però no tenim programat fer-ho durant el 2008.» Poltrona va ser clar ahir sobre el retorn del Cric, que serà temporal. L'estrena serà dissabte i el Cric actuarà durant poquets dies, del 10 de novembre al 9 de desembre, amb una única funció els dissabtes i dues els diumenges.
El Cric torna amb forces renovades i gràcies al Teatre Lliure amb un espectacle dirigit per Manel Trias que inclou 12 artistes i 7 músics dirigits per l'inseparable músic de Poltrona, Víctor Ammann. Per cert, que l'orquestra incorpora la violista Joana Fugaroles. Entre les novetats hi ha la presència de Leandre Ribera, director de Rodó, l'espectacle que va aconseguir el premi nacional de circ el 2006. «Vaig descobrir en Tortell quan jo tenia 10 anys, i ara estic descobrint un món, el del circ, que em pensava que havia desaparegut», va comentar ahir Leandre, que va donar les gràcies per l'«oportunitat» que suposa estar al circ, on ja havia actuat en substitució de Poltrona en dues ocasions. Leandre farà una reinterpretació del número clàssic del mirall i una aparició amb uns globus. De l'espectacle Rodó també hi ha la parella Candice i Joan Ramon Graell, que presentaran un espectacular número de quadrant aeri. Amb tot, el Cric es vol allunyar del virtuosisme i ser un espectacle «proper i amb humanitat», segons Trias. El Cric permetrà descobrir artistes catalans però que només han actuat a l'estranger. És el cas de la parella Agnès Fustagueras i Martí Soler, formats a l'escola de circ francesa Fratellini. En l'espectacle, que Montse Trias va definir «com la unió dels contraris», també hi haurà un número de roda alemanya, a càrrec de la canadenca Saint Hyacinthe, malabars, a càrrec de l'argentí Fernando Melki i el francès Antoine Hulon; corda, que presentarà la brasilera Carol Correa, i trapezi. Per a aquesta disciplina, el Circ Cric recupera Ruby Rowat. Tortell Poltrona també hi intervindrà, tot i que amb menys entrades que en l'última gira. Farà l'entrada de l'òpera i, atenció, traurà alguns ous.
El circ estable va fent passos
Poltrona, que impulsa amb l'exalcalde Josep Maria Socías Humbert un circ estable, va dir que s'han iniciat «contactes» perquè la Generalitat i l'Ajuntament participin en la Fundació Olympia. Quan se li va preguntar si el pla integral per estructurar el sector avança lentament, va dir que la Generalitat «no té les coses fàcils». Escoltava les declaracions Eduard Voltes, secretari general del Departament de Cultura, que va dir als periodistes que el protocol per evitar conflictes es firmarà amb els ajuntaments a final de mes, i el pla integral, abans del 2008.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada