dissabte, 1 de maig del 2010

BONI


Fou l'estiu de l'any 2004. Era durant la setmana de circ a La Bisbal de l'Empordà. El dia és 15 de juliol. La hora, les 6 de la tarda. Cal dir que fa un sol espaterrant, que cau de ple sobre els espectadors? L'espectacle In situ el protagonitza Boni durant una hora llarga. La espectadora més menuda és la meva/nostra néta Maria, de 14 mesos, que dreta i immòbil sobre la meva cama, no es perd detall del que veu, captivada per les imatges que se li apareixen i assimila. Boni, monociclista, malabarista, músic i showman amb i sense instruments, es posa el públic a la butxaca des del primer minut, amb qui estableix una complicitació i col•laboració que dóna un magnífic resultat. Tots gaudim enormement i quedem satisfets. I la meva néta començà així una aproximació als espectacles circenses que, anys després, encara li dura, per enorme satisfacció pòstuma del seu besavi.

Ara, uns anys després, Boni ens presenta a l'Almeria Teatre del barri de Gràcia de Barcelona, un nou espectacle, de nom Blackstage, "Darrera l'escenari". Eficaç, directe, viu, sincer, humà, tècnic, el seu espectacle no el fa suposadament damunt d'un escenari davant el públic sinó darrera les cortines en un assaig previ a començar la funció. Circ dins del circ. El seu diàleg amb un autòmata li permet d'explicar-se, d'esplaiar-se. I tant si ho fa! Amb una sinceritat a prova de bomba ens explica els seus sentiments i cansaments (diu que té 47 anys i més que assajar li agrada menjar-se una paella amb els amics), els èxits de públic que ha gaudit i els moments no tant triunfants. I ho domina tot: la tècnica dels malabars amb anelles i maces, els alts monocicles, les minúscoles bicicletes.

Però. sobretot domina la oferta d'un espectacle sincer, honest, proper, alegre, viu. NO deixeu d'anar a l'Almeria Teatre i de seguir aquest gran artista tan nostre.