dijous, 11 de novembre del 2010

ANGEL CRISTO - JOSEP ELIAS I FARRÉ

9-5-2010 escrit per Josep Elias i Farré

A la matinada del passat dilluns, el cor del domador Ángel Cristo Papadoulos Dordi, deixà de funcionar. El seu traspàs, als 66 anys, (havia nascut a Huelva, en el 1944) fou el final d'una vida viscuda pel Circ, per la família i la seva devallada artística i social. Aquesta darrera el portà a un estat degradant per la seva salut, de tal manera que tot sovint havia de ser atés en centres hospitalaris, com el d'Alcorcon, on ha acabat els seus dies.
En aquests moments de dol i de dolor, recordem que aquest artista circense va actuar en dues ocasions a Igualada: en el 1974 i en el 1980. El primer cop amb el "Circo Ruso", instal.lat al final del passeig Verdaguer, enfront de l'Ambulatori de la Segueretat Social, presentant un espectacle amb pallassos, trapezistes volants, lleons, osos, tigres, àguiles, elefants i el televisiu cavall "Fúria", a més d'un zoo, que es podia visitar. Va actuar durant dos dies.
També va estar dos dies del mes de juliol, en la seva segona vinguda. En aquella oportunitat va venir acompanyat de la seva esposa, Bárbara Rey. Es van casar el mes de gener d'aquell any (1980) Beneí la seva unió matrimonial el P. Mendizábal, "el cura del circo", que els acompanyava. A la pista s'aixecà un altar i un cruxifix fou penjat d'uin trapezi. Era a València.
En aquesta nova ocasió, portava dues pistes i un escenari giratori. El "Circo Ruso", aquest cop, quedà ubicat en els terrenys de l'Estació vella. L'Ajuntament es curà amb salut i els obligà a fer un dipòsit de 100.000 pessetes de llavors, per tal d'assegurar que deixaríen néta la ciutat de l'empastifada de cartells anunciadors col.locats per la companyia, la qual va haver de reparar, al seu càrrec, la destrossa soferta per una vorera al clavar-hi estaques de ferro.
Amb tot la seva actuació fou seguida per nombrós públic.
El Circ ha perdut una figura i la família un home que no va saber portar la seva vida amb normalitat.
Rebin el nostre condol tots els seus familiars i amics, de manera particular la seva exdona, Bàrbara Rey i els seus dos fills Angelito i Sofia.
Reposi en pau!

Josep Elias i Farré