dijous, 11 de novembre del 2010

FESTIVAL DE PALLASSOS DE CORNELLÀ

14a edició del Festival Internacional de Pallassos de Cornellà de Llobregat “Memorial Charlie Rivel” • Del 19 al 28 de novembre de 2010

El 14è Festival Internacional de Pallassos de Cornellà potencia la presència dels artistes catalans i de les pallasses amb una programació dels millors espectacles de clowns nacionals i internacionals

• Hi participaran un total de 35 companyies de clown, teatre i circ; 16 internacionals, 16 catalanes i 3 espanyoles.

• El Festival ha atorgat el Nas d'Or Honorífic a Angie Rosales, fundadora de Pallapupas Pallassos d’Hospital, i el Nas d’Or a títol pòstum a Joan Busquets.


La ciutat de Cornellà de Llobregat acollirà del 19 al 28 de novembre una nova edició del Festival Internacional de Pallassos. La direcció artística, liderada per l’Alex Navarro i el Jordi Juanet “Boni, ha treballat en una programació que destaca per la potenciació dels espectacles i dels artistes catalans, la promoció de les pallasses, tot fent especial èmfasi en el seu caràcter internacional.

Als escenaris del Festival representaran els seus millors espectacles les 35 companyies de clowns nacionals i internacionals de les quals 16 són estrangeres, 16 catalanes i 3 de la resta d’Espanya.

Una altra de les novetats de la 14a edició del Festival, és la renovació del seu web oficial www.festivaldepallassos.com, on es podrà consultar tota la informació actualitzada del Festival i la seva presència en diferents canals de comunicació 2.0, com Facebook, Twitter i Youtube.

El Festival, considerat per la Unió Europea com un de les més importants del continent en el seu gènere, s’ha celebrat cada dos anys des de 1984. Va néixer per homenatjar el pallasso català Charlie Rivel i el seu objectiu principal és mostrar al públic els registres del llenguatge del pallasso. El Festival és una plataforma per donar a conèixer pallassos de renom internacional en cadascuna de les diferents escoles d’aquest art: l’estil dels pallassos de l’Est, mestres del mim; el clown de to reflexiu; el qui prefereix l’humor de l’absurd i la ironia mordaç. Tant els protagonistes del Festival com els artistes que hi participen, any rere any, treballen per enaltir la figura del clown.

El Festival Internacional de Pallassos de Cornellà està organitzat per l’Ajuntament de Cornellà, i compta amb el suport del Ministeri d'Educació i Cultura, de la Generalitat de Catalunya (a través del departament de Cultura i Mitjans de Comunicació) i de la Diputació de Barcelona.

Management i Disseny d’Espectacles, SL és l’empresa encarregada de la producció del Festival. Navarro i Juanet han treballat conjuntament amb Management i el Departament de Cultura de l’Ajuntament de Cornellà en la confecció del programa d’aquest any.


Més presència de les pallasses, més promoció d’artistes emergents

Per tal de configurar la programació del Festival d’aquest any, els nous directors artístics, l’Alex Navarro i el Jordi Juanet “Boni”, han mantingut algunes de les línies consolidades en les edicions anteriors, alhora que han volgut donar-li un nou aire, dotant-lo de noves propostes que responguin a les expectatives, tant de les institucions com del públic assistent.

Aquesta voluntat dels directors s’ha concretat en uns principis i eixos bàsics:

• Promoure els artistes de casa nostra
S’ha volgut potenciar els artistes de casa nostra, sense oblidar la internacionalitat del Festival. En aquest sentit, s’ha volgut recuperar alguns espectacles poc vistos i obrir la porta a alguns artistes emergents, o d’altres que tot i portar anys als escenaris mai han mostrat el seu treball a Cornellà. Tot perquè el Festival Internacional de Pallassos de Cornellà esdevingui una plataforma i aparador dels espectacles del nostre país.

• Potenciar la presència de pallasses
Promoure i donar visibilitat a les pallasses, aquest seria un altre dels aspectes clau que s’han tingut en compte en el disseny de la programació. Segons els directors, era necessari potenciar la presència de pallasses al Festival, ja que en les seves darreres edicions n’han tingut una presència mínima. D’aquesta manera, s’han inclòs més espectacles de pallasses a la graella de programació que en qualsevol edició anterior.

• Implicar la ciutat de Cornellà
S’ha impulsat i augmentat la programació al carrer, gratuïta i per a tots els públics perquè tots els cornellanencs i totes les cornellanenques puguin gaudir i viure el seu Festival.

• Espai de trobada al Festival
El Festival comptarà amb un espai de trobada per permetre l’intercanvi d’experiències entre els artistes i professionals, i entre aquests i el públic, en un ambient relaxat.

A aquest espai, centralitzat a la sala La Fragua de les Arts, es podran visualitzar tres documentals, hi haurà un tertulià amb els clowns de la gala ALAPISTA!, a més d'alguns espectacles a mitjanit i una exposició retrospectiva d'artistes que han passat pel Festival.

Companyies d’arreu del món actuaran als diferents espais del Festival

El Festival es desenvoluparà en diversos escenaris de Cornellà perquè tots els ciutadans puguin gaudir dels diferents espectacles. Els espais on actuaran pallassos i pallasses d’arreu del món són ALAPISTA!, DES-PISTATS! i ALAIRE!

La carpa instal•lada a la plaça de Catalunya, amb un aforament per a uns 1.200 espectadors, acollirà una gala de pallassos, anomenada ALAPISTA!

Aquesta gala ha estat concebuda per a tots els públics i hi participaran els artistes internacionals: Avner The Eccentric -EUA-, Pa & Trik –França-, Pata de Perro –Mèxic- i Val de Fun -Ucraïna-; els catalans: Dandy Clowns i Monti; i la pallassa espanyola Marta Carbayo, acompanyats per l’orquestra del mestre Jorge Sarraute. L’espectacle el presentarà el polifacètic Marcel Escolano i serà dirigit per Àlex Navarro i Jordi Juanet.


DES-PISTATS!

Els nostres DES-PISTATS! són els pallassos i les pallasses, nacionals i internacionals, que oferiran espectacles fets i pensats per ser representats en teatres.

Pels escenaris de la Sala Ramon Romagosa, la Sala Cinema Pisa i La Fragua de les Arts, hi passaran les diferents representacions programades de les companyies: Alba Sarraute (Catalunya), Carlo Mô (Catalunya), Cia. Lolita Corina (Catalunya), Cia. Okupa Mobil (França), Christian Atanasiu (Alemanya / Catalunya), Cristi Garbo (Catalunya), Dudu Clown (Catalunya), Eugenia Manzanera (Espanya), Germans Poltrona (Catalunya), Okidok (Bèlgica), Paolo Nani (Dinamarca/Itàlia), Pepa Plana (Catalunya), Pierre Pilatte & Sophie Borthwick (Bèlgica/Escòcia) i Umbilicals Brothers (Austràlia).

ALAIRE!

La programació ALAIRE! tindrà lloc, principalment, a la plaça Sant Ildefons i a la plaça de l’Ajuntament. Tot i això, els cornellanencs i les cornellanenques podran trobar-se alguna sorpresa a la plaça de Catalunya, a la Rambla i, fins i tot, a alguna façana de la ciutat.

Les companyies Carnage Productions (França), Chacovachi (Argentina), Infoncundibles (Espanya), Leandre (Catalunya), Los Gingers (Catalunya), Always Drinking (Catalunya), Claret Clown (Catalunya), Pata de Perro –Jason i Barucho (Mèxic), Pierre Pilatte (Bèlgica), Tangorditos (Argentina), Teatro Necessario (Itàlia), Trio Zindare (França) , revolucionaran els carrers de Cornellà.

Sorprenent serà també la proposta de Jordi Rocosa que sota el títol “Excèntrics Plàstics” presenta un experiment innovador, un espectacle visual de carrer, una instal•lació mòbil on el públic podrà participar en el seu desplaçament , en el seu trànsit pels espais de la ciutat.


Nombroses activitats paral•leles per a tots els públics

A banda dels espectacles i de les representacions principals, s’han programat nombroses activitats paral•leles en el marc de la 14a edició del Festival Internacional de Pallassos. Conta contes a les biblioteques, tallers per a nens i nenes, documentals, espectacles solidaris, exposicions de fotografies..., són només algunes de les accions organitzades per a grans i petits.

ALABIBLIO!
A les biblioteques de la ciutat, la Biblioteca Marta Mata i la Biblioteca Central, grans i petits quedaran bocabadats amb les històries dels conta contes Ma Àngels Gil i Maria Tarragó, Josep Roca i la Cia. Bini Tui.

ALCOLE!
Perquè els més menuts i menudes visquin el Festival, es realitzaran passis especials per a les escoles a la carpa del Festival, a diferents escoles bressol de la ciutat i a la Sala Romagosa. Los Herrerita (Catalunya), Miquelet (Catalunya), Los Gingers (Catalunya) oferiran els seus espectacles més divertits. I Christian Atanasiu (Alemanya/ Catalunya) presentarà un espectacle sobre el llenguatje per alumnes d’ESO i Batxillerat.

ALAIGUA!
Així mateix, el Museu Agbar de les Aigües se suma als espais del Festival i acollirà l’espectacle familiar de la companyia La Bleda (Catalunya).

GALES SOLIDÀRIES
El Festival ha incorporat dues gales solidàries on actuaran diferents artistes de les associacions Pallassos sense Fronteres i Pallapupes, la recaptació de les quals es destinarà a aquestes entitats.

TALLERS
Els nens i nenes de la ciutat també podran jugar a fer de pallassos i aprendre jocs d’ingeni amb el Taller per a infants de màgia còmica amb Ana Montserrat, amb el Taller de plàstica organitzat per l’Escola de Plàstica Colors de Cornellà i el Taller de circ de Riu i Viu.


EXPOSICIONS DE FOTOGRAFIA
Del 19 al 28 de novembre, la Biblioteca Marta Mata acollirà l’exposició fotogràfica “Pallassades pel món” de Vicenç Rodríguez, un recull de fotografies dels viatges pel món d’aquest cornellanenc.

A la Fragua de les Arts del 18 al 28 de novembre, es podrà visitar una mostra del fotògraf Miguel Ángel Tabernero. A través de la seva obra farem un recorregut clownesc per les darreres 5 edicions del Festival.

EXPOSICIÓ DE PINTURA
Jorge Sarraute, un argentí establert a Argentona des de fa ja molts anys, és un artista polifacètic que, a més de ser un gran músic, també és apassionat de la pintura. A Cornellà presentarà una exposició de pintures sobre el món dels pallassos i el circ, que es podrà visitar a la galeria Art Públic al llarg dels dies del Festival.


PRODUCCIONS AUDIOVISUALS

Documental “Zapatos nuevos: payasos de hoy en Europa”, coproduït per Clownbaret i Producciones Avifilms, presenta una visió sobre el pallasso contemporani, el pallasso del nou segle. A través d’entrevistes i imatges de les seves actuacions, el documental fa un recorregut pels pallassos internacionals més importants que treballen a Europa als escenaris teatrals.

Documental “A la velocidad de las mariposas” de Biciclown, produït per Filmina Docs, narra l’aventura d’Àlvaro Neil (el Biciclown) en el seu periple per l’Àfrica; tres anys a l’Àfrica, quatre malàries, quaranta espectacles de clown i gairebé 40.000 quilòmetres.

Documental “El señor Rogelio” de Manuel Méndez, descobreix la trajectòria professional i vital de Rogelio Andreu Lasserre, el més petit dels germans de la nissaga Andreu-Rivels, referents universals de la història del circ. Segons Méndez, la vida personal i artística “del senyor Rogelio” va esdevenir un model a seguir ja que ha estat un dels pocs artistes que va ensenyar l’art del circ a persones que no provenien de família circense. Aquest és “un senzill homenatge d’un exalumne”.








COMPANYIES QUE PARTICIPEN AL FESTIVAL

A la 14a edició de Festival Internacional de Pallassos de Cornellà hi participaran un total de 35 companyies de clown, teatre i circ: 16 internacionals, 16 catalanes i 3 espanyoles.

Internacionals
Avner The Eccentric (EUA)
Chacovachi (Argentina)
Carnage Productions (França)
Cia. Okupa Mobil (França)
Christian Atanasiu (Alemanya / Catalunya)
Okidok (Bèlgica)
Pa & Trick – Anicet i Ludor Citric (França)
Paolo Nani (Itàlia/Finlàndia)
Pata de Perro – Jason i Barucho (Mèxic)
1 Watt - Pierre Pilatte (Bèlgica)
Pierre Pilatte & Sophie Borthwick (Bèlgica / Escòcia)
Tangorditos (Argentina)
Teatro Necessario (Itàlia)
Trio Zindare (França)
Umbilicals Brothers (Austràlia)
Val de Fun (Ucraïna)

Catalunya
Alba Sarraute
Carlo Mô
Cia. Lolita Corina
Cristi Garbo
Dandy Clowns
Dudu Clown
Enric Ases
Germans Poltrona
La Bleda
Leandre
Los Gingers
Los Herrerita
Marcel Escolano
Miquelet
Monti
Pepa Plana

Espanya
Eugenia Manzanera
Infoncundibles
Marta Carbayo

Nas d’Or 2010: Angie Rosales de Pallapupas

Des del 1992, el Festival distingeix amb el guardó del Nas d'Or, una reproducció del nas que utilitzava Charlie Rivel, aquelles personalitats que en el seu treball s'han erigit com a divulgadors reconeguts del món del pallasso.

La Direcció Artística del FIPC ha decidit atorgar el Nas d'Or d’aquesta edició 2010 a Angie Rosales, fundadora de Pallapupas Pallassos d’Hospital, per la seva visió i empenta en fundar aquesta associació i, per extensió, als Pallapupas pel meravellós treball que desenvolupen als hospitals del nostre país.


Angie Rosales, fundadora de Pallapupas:

“No puc parlar de Pallapupas sense parlar del que és per a mi un pallasso. El pallasso té la capacitat de ser qui és, des de la seva essència, sense pors ni prejudicis. Això el fa autèntic, i per aquest motiu tantes persones s’emocionen quan el veuen. S’emocionen perquè aquesta autenticitat és un anhel en tots nosaltres.

Després de 10 anys de vida, i de més de 250.000 persones ateses, el cor de 16 hospitals catalans continua bategant amb persones que esperen cada dia l'arribada dels Pallapupas per riure i per viure una història única i irrepetible. El viatge ha valgut la pena, però continua, el millor encara estar per venir.”


Nas d’Or Honorífic: Joan Busquets, pallasso, gestor i director teatral

“No cal fer coses extraordinàries sinó convertir en extraordinàries les coses”. Amb aquesta frase ens deixava Joan Busquets el passat 14 de maig, massa d’hora per un apassionat de la vida com ell, per un gran emprenedor de projectes que encomanava la seva energia i il•lusió per engegar i tirar endavant “històries”, tal com li agradava dir a ell.

Nascut l’any 1956 a Barcelona, al barri de la Ribera, en Joan ha estat un referent de l’art clownesc a Catalunya, i una persona estimada pels seus companys de professió.

Inquiet i entusiasta, va jugar amb gran professionalitat a representar tots els papers de l’auca artística: gestor, productor, pedagog, director (signa més d’una vintena d’espectacles) i, fins i tot, filòsof juntament amb els seus companys del “Club dels Imbècils”, Jordi Jané, Raffaele de Ritis i Joan Minguet.

Sempre actiu com a pallasso no va abandonar mai els escenaris, on va seguir actuant, fins molt poc abans de deixar-nos, amb l’espectacle “El xiulet del riure”, una peça per a pallasso i músic escrita i dirigida per ell mateix i amb en Lluís Rodríguez com a company d’escena.

Exemple de vitalitat i força i d’una generositat creativa immesurable, des de la direcció artística del Festival Internacional de Pallassos de Cornellà de Llobregat volen agrair-li la seva tasca amb l’entrega d’aquest guardó.


Els guardonats amb el “Nas d’Or” han estat:

Arturo Castilla (1992), director dels desapareguts circs Americano, Monumental i Price
Mary Santpere (1994)
L’organització “Pallassos sense Fronteres” (1996)
Lluís i Carles Raluy (1998), directors del circ que porta el seu nom
Emilio Aragón, “Miliki” (2000)
Francisco Salas, “Goty” (2002)
José León García, “Pepín León” (2004)
Manel Vallès, “Totó” (2006)
Llorens Massot (2008)

El Festival de Pallassos de Cornellà, a les xarxes socials

Una altra de les novetats de la 14a edició del Festival, és la renovació del seu web oficial www.festivaldepallassos.com i la seva presència a les xarxes socials. El Festival ha estrenat un nou web amb una imatge molt neta i una estructura senzilla que afavorirà l’accessibilitat i la navegació per les diferents seccions que l’integren.

Al web es podrà trobar tota la informació actualitzada del Festival; la programació completa, detall dels artistes i de les companyies que hi participaran, notícies i novetats, informació d’utilitat pel que fa als espais on es desenvoluparà el Festival i la seva localització. També hi haurà una secció específica per a la premsa.

Per tal de donar difusió del Festival a la xarxa, més enllà del web oficial, i promoure la interacció i la participació de la ciutadania, el Festival ha posat en marxa diferents canals de comunicació 2.0, a Facebook, Twitter i Youtube.








Informació del Festival i com obtenir les entrades

Les localitats de tots el espectacles programats dins del Festival es poden adquirir per mitjà dels sistemes següents:

TEL•ENTRADA DE CAIXA CATALUNYA
Servei 24 hores al telèfon 902 10 12 12.

SERVEI DE VENDA D’ENTRADES PER INTERNET
www.telentrada.com

OFICINA DEL FESTIVAL. Centre Cultural Joan N. García-Nieto.
C/ Mossèn Andreu, 17 baixos, 08940 – Cornellà de Llobregat.
Horari: a partir del 15 de novembre i fins al 28 de novembre, de dilluns a diumenge, de les 10 a les 13.30h i de 17 a 20h. S’hi poden adquirir fins a tres hores abans de començar l’espectacle

TOTES LES OFICINES DE CAIXA DE CATALUNYA

TAQUILLES DELS ESPAIS D’ACTUACIÓ
Aquestes taquilles estaran obertes el dia de l’espectacle sempre que quedin localitats a la venda.
Les taquilles s’obriran una hora abans, com a mínim, de l’hora de començar l’espectacle.

SERVEI DE COMPRA D’ENTRADES DES DE L’ESTRANGER
Al telèfon (00 34) 93 326 29 45




Tota la informació és a:
www.festivaldepallassos.com
premsa@festivaldepallassos.com
Tel. 93 587 93 93